Ακτογραφώντας με την Έφη Μαχιμάρη


ΤΡΙΠΤΥΧΟ

  1. Χρόνος- Τόποι- Άνθρωποι

Δίωρη  εκπομπή που θα εστιάζει στο να καταγράψει και να παρουσιάσει την διαχρονική πολιτισμική σύνδεση και έκφραση ανθρώπων μέσα από το περιβάλλον που δημιουργούν.

Πρόσωπα πρωταγωνιστές ,τόποι και γεγονότα. Νέοι και παλιοί δημιουργοί που μέσα από την ματιά τους και το έργο τους θα βλέπουμε την ζωή ,την καθημερινότητα.

Καταγραφή πλούτου κάθε τόπου ,γειτονιάς με τρόπο ηθικό και βαθύ ακουμπώντας ανθρώπινα συναισθήματα αναδεικνύοντας τις πτυχές του πολιτισμού μας (τέχνες ,περιβάλλον, αλληλεγγύη)

  1. Πολιτισμός- Περιβάλλον- Αλληλεγγύη

Πολιτισμός δεν είναι οι πολιτιστικοί φορείς και η τέχνη μόνο, ούτε μπορεί να  έχει τον καμπανιακό χαρακτήρα που σήμερα τον διέπει …δεν είναι μια καμπάνια ο πολιτισμός  και δεν μπορεί η έννοια του να εξαντλείται σε συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις .

Ο πολιτισμός είναι κάτι πολυσύνθετο. Πάνω από όλα συνδέεται με την περιβαλλοντική ηθική και την περιβαλλοντική παιδεία.. πρέπει  να ξεκινάει από το δημοτικό  με έμφαση στην γλώσσα και την ιστορία ,στους χώρους δουλειάς μας  και αφορά το περιβάλλον και την καθαριότητα ,στην γειτονιά μας που επικεντρώνεται σε ανθρωπιστικά ζητήματα ,σχέσεις των αρχόντων με τους κατοίκους ,την σωστή διαχείριση των απορριμμάτων ,τον σεβασμό του άλλους πολιτισμούς και έχει να κάνει με τον ρατσισμό και την ξενοφοβία , την δική μας παρέμβαση σαν πολίτες στον τρόπο που δομείται το περιβάλλον  που ζούμε. Υπάρχει λοιπόν στην καθημερινή  μας συμπεριφορά, ξεκινά από εμάς και καταλήγει σε εμάς τους ίδιους.  Πολιτισμός είναι μια έννοια που κάνει την ζωή όλων αξιοπρεπή.

-Ιστορία ,λαογραφία, μουσική, λογοτεχνία, ποίηση

-Περιβαλλοντική συνείδηση και στόχοι μέσα από τεκταινόμενα φορέων και καλλιτεχνών.

-Προβολή του σύγχρονου ελληνικού και ευρωπαϊκού πολιτισμού σε όλες τις μορφές έκφρασης

-Προβολή του εθνικού πολιτισμού  των οικονομικών μεταναστών  και προσφύγων.

-Την αναμόρφωση των σχέσεων τοπικής αυτοδιοίκησης με τους    πολίτες.(Καμπάνιες του σταθμού για το περιβάλλον)

-την σωστή διαχείριση στων απορριμμάτων (οικολογικά παραμύθια και παιδικά θεατρικά έργα ..παρουσίαση στα σχολεία)

  1. Βασικοί αφηγηματικοί άξονες

Ανάδειξη σχέσεων και εμβάθυνση τους

Περιβάλλον

Χάρτης ανθρώπινης ψυχής και δημιουργίας

  1. Στόχοι

Διαμόρφωση χάρτη ανθρωπολογικής ,καλλιτεχνικής και περιβαλλοντικής έκφρασης ξεκινώντας  από τον Έβρο ως την Κρήτη ,από το Ιόνιο ως το Αιγαίο και φυσικά την ομογένεια.

Δημιουργία αρχείου σύγχρονου και διαχρονικού πολιτιστικού ,περιβαλλοντολογικού γίγνεσθαι της πόλης ,της χώρας.

Παρακαταθήκη για όλο αυτό τον πολιτισμό ,προσφορά του σταθμού για το αύριο.

Έφη Μαχιμάρη
Συγγραφέας – Ραδιοφωνική Παραγωγός