ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΙΝΟΣ

Γιάννης Χίνος
Γιάννης ΧίνοςΜουσικός Παραγωγός
Με καταγωγή από την Εβροστίνη Κορινθίας, ο Γιάννης Χίνος γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Χανιά της Κρήτης. Παρακολούθησε μαθήματα αρμονίου στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων με τον Μάκη Γεωργογιαννάκη. Στα τελευταία μαθητικά του χρόνια ενσωματώνεται στο μαθητικό ροκ συγκρότημα Σκώροι, με τους οποίους δημιουργούν δικά τους τραγούδια και τα παρουσιάζουν στο κοινό της πόλης.
Ο Γιάννης Χίνος είναι ιδρυτικό μέλος του μουσικού σχήματος Γιάλα (τραγούδι, κιθάρα, λαούτο), με τους οποίους έχει δώσει συναυλίες σε πολλά μέρη της Ελλάδας, με δισκογραφία μαζί τους το 2012 (και με προσωπικές του δημιουργίες). Προσωπικά ή μαζί με τους Γιάλα έχει συνεργαστεί ή εμφανιστεί με γνωστούς καλλιτέχνες όπως Λουκάς Θάνος Ψαρογιώργης, Γεωργία Νταγάκη, Μαρία Κώτη (Χαΐνηδες), Πάνος Μπούσαλης, Κωνσταντής Πιστιόλης, Ηλίας Καρελάς, Άθως Δανέλης, κ.α.
Το 2008 παρακολούθησε για έναν χρόνο μαθήματα Λαούτου με τον Γιάννη Ξυλούρη (Ψαρογιάννη) στο Μουσείο Λαϊκών Μουσικών Οργάνων.
Το 2015 βρίσκεται στο πλάι του μουσικοσυνθέτη Λουκά Θάνου ως μουσικός και τραγουδιστής και μαζί οργανώνουν την παρουσίαση του Θεατρικού Ορατορίου «Κωστής Παλαμάς» που παρουσιάστηκε στο Θέατρο Φάμπρικα και μέρος του οποίου δισκογραφήθηκε αμέσως μετά με τον Γιάννη Χαρούλη. Το 2013 συνεργάζεται με τον Στέργιο Τσιρλιάγκο, μόνιμο συνεργάτη και ενορχηστρωτή της Λένας Πλάτωνος, και εμφανίζονται σε μουσικές σκηνές της Αθήνας και της επαρχίας. Επίσης συνεργάστηκε, με χρονική σειρά, με τις Σοφία Παπουλάκου (τραγούδι), Γιούλη Δανιγγέλη (ακκορντεόν), τον εξαιρετικό σολίστα Δημήτρη Κούστα (ακκορντεόν), Νίκο Πλιό (Κιθάρα – Τραγούδι), Πηνελόπη Σεργουνιώτη (Τραγούδι), Βασιλική Μαυρίκη (Τραγούδι) κ.α.
Έχει συνθέσει μουσικές και τραγούδια για αρκετές θεατρικές παραστάσεις. Μέσα στο 2014 συνέθεσε τη μουσική για την παράσταση «Μαθήματα Εξουσίας» που ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο Ελυζέ από τη θεατρική ομάδα Φυγόκεντρος, με την οποία είχε συνεργαστεί και το 2008 γράφοντας τη μουσική στην παράσταση «Αμέθυστος και Οπάλη». Το 2013 έγραψε τη μουσική στο τραγούδι «Φιγούρα Μαγεμένη» για τις παραστάσεις Καραγκιόζη του Ηλία Καρελά, και στο «Μια σκιά κι άλλη μια», που έκλεινε την πολύ πετυχημένη παιδική παράσταση «Πεντάμορφη και Τέρας» (2012-13) του «Θιάσου Ηλία Καρελά», με ερμηνευτή τον Μίλτο Πασχαλίδη και ενορχηστρωτή τον Πάρη Περισυνάκη. Επίσης σε συνεργασία με τον φίλο του και μουσικό Γιώργο Κολοκυθά έχουν υπογράψει τη μουσική στις παραστάσεις «Υψιπύλη» του Θεατρικού Σκηνοθέτη και κριτικού Γιώργου Χατζηδάκη και «Ο τελευταίος Ασπροκόρακας» του Θεατρικού συγγραφέα και κριτικού Αλέξη Σολομού και άλλων μικρότερων παραστάσεων.
Το 2016 έστησε την προσωπική του μπάντα «Χίνος Τρίο» με σκοπό την παρουσίαση των τραγουδιών που έχει δισκογραφήσει και μέρους της πρώτης προσωπικής δισκογραφικής δουλειάς που ετοιμάζει στο στούντιο.
Έχει συνεργαστεί και εμφανιστεί με σχήματα και καλλιτέχνες, από διάφορα μουσικά είδη. Συμμετείχε ως μουσικός και τραγουδιστής σε παιδικές παραστάσεις, όπως και του θεάτρου Σκιών με τους γνωστότερους σύγχρονους καραγκιοζοπαίχτες και έχει συμμετοχή σαν μουσικός σε δισκογραφικές δουλειές άλλων καλλιτεχνών.
Στο παρελθόν εργάστηκε για αρκετά χρόνια στο ραδιόφωνο και περισσότερα στον κινηματογράφο και τη διαφήμιση (στον τομέα της Παραγωγής), με γνωστούς σκηνοθέτες όπως οι Παντελής Βούλγαρης, Νίκος Περάκης, Γιώργος Πανουσόπουλος, Κώστας Καπάκας, Δημήτρης Ινδαρές κ.α., συμμετέχοντας σε μερικές από τις πιο σημαντικές και βραβευμένες σύγχρονες ελληνικές ταινίες όπως και σε ξένες παραγωγές. Ακόμα εργάστηκε στην παραγωγή της τελετής Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004.

Χίνος στον Αέρα κάθε Τρίτη και Πέμπτη 18.00 με 20.00 το απόγευμα